Erazmus+ Gerijatrija 11. dan - Psihoterapeutski i apotekarski tretman; savetovanje o individualnim problemima

16.3.2022.

Kao i predhodnih dana, radni dan smo započele dolaskom na našu nastavnu bazu, „Frontizo“. Cilj našeg današnjeg praktičnog rada bio je ne samo farmakološki već i psihoterapijski tretman starijih osoba. Kao i svaka zdravstvena ustanova, tako i ova ima svoju politiku o primeni različitih terapijskih metoda. Spremivši se psihički i fizički, pridrzavajući se svih epidemioloških mera, krenule smo na izvršavanje današnjih zadataka.

Videle, radile, naučile:

-pre svega, pravilno odlaganje i organizovanje velike količine lekova

-pravilnu psihičku pripremu korisnika gerontološkog centra za primanje farmakološke terapije (smirivanje ukoliko je uplašen, zabrinut)

-uključivanje pacijenata u sam proces uzimanja terapije ( sve što mogu samostalno da učine neka učine radi održavanja motornih sposobnosti)

- upoznavanje korisnika o neželjenim efektima lekova koje konzumiraju

- naučile smo važnost psihoterapije u očuvanju i potpori mentalnog zdravlja

-shvatile koliko je psihička podrška bitna u ovim godinama usled osećaja samoće, bespomoćnosti

-Vrste psihoterapije koje se koriste (mogu biti individualne i grupne)

- prednosti i mane grupne psihoterapije (komunikacija sa ljudima, osećaj empatije; nemogućnost pojedinačnog pristupa poteškoćama)

- prednosti i mane individualne psihoterapije (bolji pristup i fokus na problem pacijenta; oduzima previše vremena)






Zadovoljni stečenim znanjem tog dana, otišli smo na ručak u restoran „Kantouni“. Nakon jela, zajedno sa grupom sa Kipra uputili smo se  ka Zejtinlik-u, vojnom groblju posvećeno palim vojnicima sa Solunsog fronta, u Prvom svetskom ratu. Ovo groblje je mesto gde su sahranjeni kako srpski tako i engleski, ruski, italijanski i francuski pripadnici vojske. Od velikog je istorijskog značaja i na nas je ostavio neopisiv utisak.






Daljom šetnjom gradom, stigle smo do Luk galerija (Kamara) gde smo dobili informaciju od strane vodiča da je to predstavljalo deo puta kojim su vojnici vraćali kući, u trećem veku n.e.. Po raznim figurama i simbolima uočili smo da je  ovaj spomenik sačinjen od strane grčkog naroda.



Takođe smo posetile Agija Sofiju, pravoslavnu crkvu koja je pretvorena u džamiju pod turskim uticajem. Interesantno je to da postoje dva mozaika koja su očuvama u izuzetno dobrom stanju i prestavljaju pravo blago pravoslavne crkve. Mozaici šalju snažnu poruku o verskoj i duhovnoj prosvećenosti, te nam je mesto ostalo u jako lepom sećanju.


Dan smo završile večerom u istom restoranu. Po povratku u hotel smo razmenile utiske o današnjem danu i podelile radne zadatke za sledeći dan.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Erazmus+ Gerijatrija - Prezentacija projekta

Erazmus+ Gerijatrija 1. dan - Dolazak u Solun

Erazmus+ Gerijatrija 13. dan - Završna ceremonija i utisci